Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

"Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης"
 
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo και αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15.

Η HELEXPO A.E. είναι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας της Ελλάδας και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης το οποίο αναπτύσσεται σε χώρο 180.000 τ.μ. στην καρδιά της πόλης. Είναι ο μεγαλύτερος οργανωτής εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τις εγκαταστάσεις της επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.000.000 επισκέπτες.
 
"Δημήτρια"
 
Η ιστορία των «Δημητρίων», μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 12ου μ. Χ. αιώνα. 
Η αγάπη που έτρεφαν οι Θεσσαλονικείς προς τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, τους οδήγησε στην καθιέρωση μίας γιορτής προς τιμήν του. 
Τα πρώτα χρόνια, η γιορτή αυτή είχε κυρίως θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα. 
Ήδη, από το 10o μ. Χ. αιώνα, η Θεσσαλονίκη υπήρξε η δεύτερη εμπορική και βιοτεχνική πόλη της Ανατολικής Αυτοκρατορίας. Τα καραβάνια κατέφθαναν με ποικιλία εμπορευμάτων και βιοτεχνικών ειδών. Στο λιμάνι και στην αγορά υπήρχαν διαθέσιμα τρόφιμα, υφάσματα, λάδια, κρασιά από την Ιταλία και την Ισπανία, σαπούνια από τη Βενετία, ακόμη και δέρματα και χαβιάρι από τη Ρωσία και πολύτιμοι λίθοι, χρυσός και ασήμι. 
Τις ημέρες εκείνες, η Θεσσαλονίκη άλλαζε όψη. Παράλληλα με το εμπορικό πανηγύρι, ο λαός στα «Δημήτρια» έβρισκε και πολλές διασκεδάσεις: σχοινοβάτες, γελωτοποιοί, μίμοι και θεατρίνοι γύριζαν τις αγορές, τις πλατείες και τις συνοικίες, διασκεδάζοντας τον κόσμο. Από τη γιορτή, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες, δεν έλειπε το θέατρο, με έργα του αρχαιοελληνικού δραματολογίου και οι διαλέξεις φιλοσόφων και λογίων.  
Αργότερα, η ακμάζουσα Θεσσαλονίκη του 13ου και 14ου αιώνα, με τα εργαστήρια τέχνης, τις καλλιτεχνικές σχολές και τα σχολεία της, απέκτησε τη φήμη μίας πραγματικής μεγαλούπολης, σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο. 
Η άνθιση αυτή ανακόπηκε με την επταετή πολιορκία των Οθωμανών, από το 1422 έως και το 1430, χρονιά κατάληψης της πόλης.  
Τα «Δημήτρια», ωστόσο, επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη το 1966 και εξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.  
Την πρώτη χρονιά της αναβίωσής του, το «Νέο Φεστιβάλ», όπως είχε αρχικά ονομαστεί, περιελάμβανε μόλις 11 εκδηλώσεις, ενώ στην πορεία του χρόνου έφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 80 πολιτιστικά γεγονότα, με διάρκεια που συχνά έφθανε τους τέσσερις μήνες.   
 
Έλενα Ν.

1 σχόλιο: